Babbelen met….Jeroen Bomers en Joost Lindner, partners in het onlangs opgerichte interieurarchitectenbureau Buzzard Design en Build.

Ondanks dat zij bijna buren zijn aan de Waaldijk, woont Jeroen in Oosterhout en Joost in Slijk-Ewijk.

De naam van ons bedrijf komt van de buizerds die hier altijd overvliegen, verduidelijkt Jeroen maar meteen, terwijl hij ons van koffie en de loslopende kinderen van een stroopwafel en drinken voorziet.

Joost steekt van wal: ‘We zijn een ontwerp- en maakbureau. We ontwikkelen meubels en interieurs. We ontwerpen en maken samen.’ Jeroen vervolgt: ‘ik maak dan de tekeningen en Joost vertaalt het ontwerp in een uitvoerbaar plan. Ik heb ontwerpschool gedaan en Joost is meubel- maker, dus dat vult elkaar mooi aan. We werken met hout, staal, leer, alles wat ons maar voor de voeten komt en wat we mooi vinden. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat de klant wil.’

Wat ontwerpen en maken jullie zoal?

‘Alle soorten meubels. Maar we ontwerpen ook hele interieurs. En we hebben bijvoorbeeld ook een spel ontwikkeld voor groepstrainingen, een soort bouwkist. We zijn eigenlijk een heel veelzijdig bedrijf. Het is ons niet gauw te gek. Pas nog hebben we akoestische panelen gemaakt voor een bedrijf in Enschede. We maken eigen design maar ook opdrachten waarbij we moet voldoen aan wat de klant wil. Afijn, kijk maar op onze website, Buzzard Design & Build.’

Wij van Dorpsgeluiden kijken ter plekke op de site want we zijn supernieuwsgierig. Inderdaad, er komen heel bijzondere en mooi uitgevoerde ontwerpen langs. Het meeste is zelfs bruikbaar! Veel in hout en staal en bij sommige meubelstukken komt de inspiratie regelrecht uit de natuur. Een stoel in de vorm van een populierenblad, kom er maar eens op! En bij elk meubelstuk kennen Jeroen en Joost natuurlijk de ontstaansgeschiedenis.

‘Op dit moment zijn we in gesprek met een uitgever die artikelen levert aan museumwinkels, vertelt Jeroen.’ Postkaarten en kunstboeken en zo. Maar nu willen ze meer gebruiksartikelen ontwikkelen zoals serviezen, placemats, tassen en dat soort dingen. Nu is het idee dat wij een link leggen tussen de kunst en de voorwerpen. Dus bijvoorbeeld niet alleen een afbeelding van Escher op een mok maar een driedimensionale puzzel op de manier van Escher. Zijn werken zijn eigenlijk al bijna puzzels. En zo zijn er meer voorbeelden.’

Hoe lang bestaat dit bedrijf al en hoe komen jullie aan klanten?

We zijn officieel dit jaar begonnen maar vorig jaar zijn we al gaan samen- werken, gaat Jeroen verder. ‘Op de website staan een aantal projecten die Joost en ik apart hebben gedaan, maar ook gezamelijke projecten.

Vanaf het begin vonden we elkaars werk erg mooi een daarom is de samenwerking ook zo goed. We vullen elkaar aan. We hebben elk onze contacten, maar samen is je netwerk meer dan twee keer zo groot.

Verder moeten we het hebben van mond op mondreclame.’

We verblijven in de ruime woonkamer van Jeroens huis, waarvan een gedeelte het vroegere café De Kleine Altena was. Omdat het huis op kruinhoogte tegen de dijk staat, althans de kruinhoogte ten tijde van de bouw in 1890, heb je een wijds uitzicht door elk raam.

Jeroen heeft vandaag pappadag, waardoor de kinderen regelmatig even een kijkje komen nemen of drinken vragen, ook al hebben ze net een sloot water naar binnen gewerkt. Ikke dorst. Nog meer? En weg zijn ze weer. Joost: ‘het is natuurlijk zo dat onze beide vrouwen nogal dwingen- de werkroosters hebben, waardoor wij op deze manier goed kunnen werken. De meubels worden bij mij in de schuur gemaakt en de dingen die we zelf niet kunnen besteden we uit. Eigenlijk maken we zelf vooral datgene wat van hout is.

We geven onszelf ook opdrachten. Als er tenminste tijd voor is. Nu den- ken we er bijvoorbeeld over na om zelf een lamp te ontwikkelen.

Een paar weken geleden stonden we op een designbeurs in Maastricht met een aantal van onze meubels. Als je dat zo bij elkaar ziet, dan kun je al wel een eigen stijl ontdekken. We hadden daar een bankje, stoelen, een bureau, wat tafels en akoestische versterkers. Dit was de eerste keer dat we op een beurs stonden. Alleen jammer dat de opkomst laag was omdat het zo heet was. Maar het was wel een goede ervaring voor ons. We hebben er in elk geval een gesprek met een bedrijf uit Amsterdam aan over gehouden. Die werken met gebruikt en gerecycled materiaal. Dus wie weet wat daar uitrolt.

Maar goed, we zijn nu een half jaar bezig. We hebben al duidelijk dat ons bedrijf uit drie poten bestaat. Het kan zo zijn dat mensen met een probleem bij het ontwerpbureau komen voor een oplossing, dan kan het zo zijn dat mensen ons een opdracht geven om iets speciaal voor hun interieur te maken of een heel specifiek interieur, zoals we dat bijvoor- beeld bij Doornroosje in Nijmegen hebben gedaan. Dat zijn de eenmalige ontwerpen. En dan willen we nog meubels in kleine oplages in pro- ductie brengen. Die drie wegen zijn interessant voor ons.’

Is dit jullie volledige baan?

Ja, maar ik ben niet 24/7 met het bedrijf bezig, zegt Jeroen. Joost vervolgt: ‘We werken veel thuis. Je bent dan veel flexibel in je werktijden. In mijn vak is een gedegen en zorgvuldige afwerking van een meubelstuk belangrijk, dat kost tijd. En als je dingen van hout maakt, moet je wel weten wat hout doet. Je houdt de ontwikkelingen natuurlijk ook bij. Er komen steeds nieuwe technieken en nieuwe materialen.’ ‘Jawel, zegt Jeroen, maar als je een mooi meubelstuk wilt maken, zijn de ouderwetse technieken belangrijk.’ Zeker, zegt Joost. ‘Kijk, uit oogpunt van marketing is het ontzettend knap gedaan dat iedereen ineens meubels van steigerhout wil hebben maar kijk niet hoe het soms gemaakt is. Je kunt er misschien veel geld mee verdienen, maar ik zou dan echt geen lol in mijn vak hebben.’ En lachend: ‘ontwerpen doe ik bijvoorbeeld onder de douche. Dan ben ik ontspannen en dan kan ik ideeën op de beslagen ramen tekenen.’

Ja ja, dat komt er in hoor! Maar heb je een speciale sfeer nodig om te ontwerpen, Jeroen?

Bij Jeroen komen de beste ideeën soms onder hele hoge druk, zegt hij, als iets volgende week af moet zijn bijvoorbeeld. En soms komen ze daarna, lacht hij. ‘Natuurlijk heb je ook je ervaring en je hebt altijd wel wat op het schap liggen want ontwerper ben je 24 uur per dag.’ Net als being a dad.

‘Papaa, mag ik een appel?’

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven