Column oktober 2023 Zomermarkt

Zomermarkt

Precies een dag van te voren terug van vakantie. Gepland? Zeker! De zomermarkt mogen we niet missen! Gebeurt er iets, dan moet je zorgen dat je erbij bent. En dat lukte, prachtig weer. Goede sfeer en veel bezoekers. Slijk-Ewijkenaren spotten was geen enkel probleem. Er liepen er veel vrij rond. Dorpsgenoten die niet zomaar los liepen, klampten je wel aan vanachter hun kraam of met vellen papier waarop de lotingsgetallen stonden voor het winnen van een taart. Natuurlijk allemaal voor het goede doel. Het schamele inwonertal van SE werd rijkelijk aangevuld met kooplieden van diverse pluimage uit de nabije en verre omtrek. Zelfs de palingboer uit het hoge noorden deed voortreffelijke zaken. Het concept blijft werken en trekt volle straten en pleinen. Goed gedaan carnavalsvereniging! Ben jij niet geweest? Je weet niet wat je gemist hebt. Net de winkel van Sinkel. Of net Stiefbeen & zoon. Of… wat sparen mensen toch een hoop spullen. En daarna willen ze er weer snel vanaf. Wat zit een mens toch wonderlijk in elkaar. Als je maar schik hebt! Tussendoor en vooral daarna hijs je je op een kruk bij het dorpshuis. Voor de laatste nieuwtjes en natuurlijk gezellig naar elkaar kijken en luisteren onder het genot van…   drank en bitterballen.

Dat is nog eens genieten. Maar ook verbazen. Over alles wat je hoort. Hoe meer sommige dorpsgenoten hebben genuttigd, hoe meer ze vertellen. Over onlangs maar ook over vroeger. Als allochtoon werd ik weer gegrepen door die prachtige verhalen van de jongens uit het dorp die nu rond de zestig kaarsjes tellen. Het waren zeker geen heilige boontjes. En…sommigen zijn dat nog steeds niet. Hoezo? Hij vertelde over zijn eerste snuffelstage. Ik dacht nog heel even dat het ging om een stage in het bedrijf waar hij wilde gaan werken. Geenszins! Hij noemde zijn verkering een snuffelstage. Voor de beelddenkers een machtig verhaal. Zelf genoot hij er nog zichtbaar van. Zijn lach bulderde over het terras. Het inspireerde de anderen. Zo begreep ik ook, wat sneller dan bij de snuffelstage, dat proefslapen niet alleen te maken heeft met het kopen van een nieuw bed. Het heeft meer te maken met de voorbereidingen van het kiezen van je schoon- ouders. Ook niet onbelangrijk. Hoeveel proefnachten hij nodig had, vermeldde de dorpsgenoot liever niet. Waarom? Geen idee. Jij wel? Wellicht om zijn huidige vrouw niet in verlegenheid te brengen? In ieder geval deed de herinnering hem nog nagenieten. Aan een andere tafel zaten ook dikke vrienden. Zonder dichtbij te staan, kon je ook van hen genieten. De verhalen werden steeds sterker. Of ik ben zo naïef dat ik denk dat ze sterk zijn. Belangrijk is echter dat iedereen goed gemutst was. Eén grote familie met weliswaar verschillende lieden maar met een goed humeur. Helaas klinkt er bij dergelijke bijeenkomsten op een gegeven moment toch weer een eindsignaal. Voor sommigen te vroeg, voor anderen net op tijd en voor een enkeling net iets te laat om zonder begeleiding de rechtste weg naar huis te nemen. En toch liep het goed af.

Geen onvertogen woord en geen ongelukken. Wat een enerverende dag. Een stuk wijzer sloot ik de dag af. Vakantie voorbij, zomermarkt achter de rug en op naar de gewone werkweek. Hoe hou ik het vol? Weer een heel jaar wachten op leerzame momenten over de geschiedenis van Slijk-Ewijk.

Stiekem ga ik ervan uit dat we elkaar vaker treffen, waar dan ook. Tot ziens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven