De Dierenarts vertelt… september 2023 Heeft de minister de bokkenpruik op of liever een pruikgewei?

Heeft de minister de bokkenpruik op of liever een pruikgewei?

Dierenarts Peter Klaver heeft veel ervaring met het verdoven en opereren van herten. Zeker nu de overheid bij monde van minister Adema van LNV wil dat de hertenkampen “uitsterven”, krijgt hij het extra druk. In Nederland, maar ook in België wordt hij veel gevraagd om herten onvruchtbaar te maken “op de juiste manier”!

Als je een hertenbok castreert ontstaat er een pruikgewei (zie foto). Door de hormonale verstoring wordt het gewei niet meer jaarlijks afgeworpen. Het blijft doorgroeien en wordt uiteindelijk zo zwaar dat de hertenbok het niet meer kan tillen. Ook kunnen er ontstekingen en infecties op- treden. Daarom is vasectomie, de herenknip (doornemen van de zaadleiders) een betere techniek, maar wordt maar door weinig dierenartsen uitgevoerd.

Operatie in Drenthe op locatie

Op een plek in Drenthe worden voorbereidingen getroffen voor een bijzondere ingreep. Er worden kratjes klaargezet om een geïmproviseerde operatietafel te maken. De hoofdrolspelers zijn twee mannelijke damherten: Floris, een achtjarige bok, en een naamloze éénjarige bok. Het doel van de operatie is om deze herten te steriliseren. Dierenarts Peter Klaver is speciaal uit Dodewaard gekomen om deze ingreep uit te voeren. De operatiekamer wordt voorbereid met onder andere een bouwlamp voor goed zicht, narcose-apparatuur en een zorgvuldig gereinigde tafel. De herten worden eerst met de blaaspijp verdoofd.

De eigenaren van de damherten zijn overvallen door het nieuws dat damherten niet langer op de toegestane lijst van huis- en hobbydieren staan. Aanvankelijk leek deze regelwijziging per 1 januari 2024 in te gaan, maar nu lijkt het te worden uit- gesteld met een half jaar. Toch is het nog niet helemaal zeker of het vanaf 1 juli 2024 verboden zal zijn om herten te fokken. Om voorbereid te zijn op deze onzekerheid en omdat ze sowieso naar een oplossing zochten voor hun damhertenbok- ken, hebben de hertenhouders contact opgenomen met andere hertenkampen in de buurt.

Normaal gesproken werpen mannetjesdamherten elk jaar hun geweien af. Na castratie (verwijderen van de testikels) wordt het gewei afwijkend!

Doorknippen van de leiding

Na grondig onderzoek ontdekten ze dat vasectomie een mogelijke oplossing zou kunnen zijn. Dit houdt in dat de mannelijke herten gesteriliseerd worden door de zaadleiders door te snijden. Hier- door blijven de herten elk jaar hun geweien afwerpen, net zoals wilde mannetjesdamherten dat doen.

Voor deze eigenaar zal het aantal herten de komende jaren niet meer groeien! Maar misschien zal de overheid nog ene keer tot inzicht komen. Dan kunnen er ook af en toe weer hertenkalfjes worden geboren en kunnen de liefhebbers nog genieten van hertenkampen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven