De Huisarts vertelt… januari 2023

Goede voornemens

Het einde van het jaar is in zicht en dan is het traditioneel de tijd voor goede voornemens, vaak zijn deze voornemens gerelateerd aan de gezondheid. Stoppen met roken, vaker sporten of gezonder eten zijn veel gehoorde goede voornemens voor het nieuwe jaar. Dit zijn voornemens waar ik als huisarts blij van word en deze goede voornemens vooral aanmoedig. Het past helemaal in de tijdsgeest waarbij ‘een gezonde leefstijl’ hip is. Het is vaak niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de wereld.

Vanuit de praktijk en mijn onderwijstaken weet ik dat het niet makkelijk is om deze goede voornemens daadwerkelijk te laten slagen (lees ook mijn vorige column), maar ik wil je een aantal redenen geven om dit jaar nog een keer goed je best te gaan doen.

De gezondheidszorg loopt namelijk over en met een gezonde leefstijl zorg je er voor dat je minder vaak gebruik hoeft te maken van deze gezondheidszorg. Wij huisartsen zijn er een paar maan- den geleden nog voor naar het Malieveld gegaan, om bij de minister aan te geven dat het takenpakket van de huisarts moet verminderen.

Om er zo voor te zorgen dat iedereen in Neder- land een huisarts kan hebben. Maar deze gelui- den van overbelasting komen ook uit het ziekenhuis en de geestelijke gezondheidszorg, waarbij wachttijden van drie maanden tot een jaar ‘normaal’ worden.

Momenteel werken ongeveer 1 op de7 Nederlanders in de zorg. Als de huidige toename van de zorgvraag doorzet, zal dat in 2040 één op de 4 Nederlanders moeten zijn om deze zorg rond te breien. Dat is natuurlijk een onmogelijke opgave! Er zal dus iets moeten gaan veranderen in de zorg, maar ook in de zorgvraag.

Mede daardoor is in 2018 het preventieakkoord getekend. Het streven om op drie gebieden gezondheidswinst te behalen in 2040. Minder men- sen die roken, minder overgewicht en minder problematisch alcoholgebruik. Helaas zijn de cijfers, ruim 4 jaar na het tekenen van het preventie- akkoord nog niet heel rooskleurig. Vooral het streven naar minder overgewicht verloopt niet zoals gepland, dit neemt helaas alleen nog maar toe.

Eén januari is daarom een belangrijke datum, het is hét moment om goed voor jezelf, de wereld en de gezondheidszorg te gaan zorgen. En de wetenschap staat hierbij aan je zijde. Die laat name- lijk zien dat het “hebben van een goed voornemen” de kans van slagen meer dan ver- dubbelt! De keerzijde is, dat deze verdubbeling betekent dat 9% van de Nieuwjaarsvoornemens nog stand houdt na één jaar, versus 4% bij men- sen met dezelfde gezonde doelen, maar zonder een duidelijk moment van een goed voornemen.

Voor het slagen van een goed voornemen dook ik wederom de literatuur in en kan ik u het volgende aanraden. Stel voor jezelf slechts één realistisch goed voornemen, waarbij je iets nieuws wilt gaan doen (bijvoorbeeld gaan sporten of gezond gaan eten) in plaats van iets te stoppen (zoals stoppen met roken). Voer het goede voornemen uit met meerdere personen en schrijf het goede voor- nemen ergens op (23% van de goede voornemens strandt namelijk omdat ze vergeten worden). Ik hoop dat met deze tips heel Nijmegen Noord bij de 9% hoort waarbij haar of zijn goede voornemen niet strandt.

Ik wens daarom iedereen dan ook een goed/gezond voornemen toe voor 2023.

John Stevens, huisarts

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven