De Huisarts vertelt… juni 2024 Groene ambities

Groene ambities

Klimaatverandering is een feit en het wordt steeds meer duidelijk dat deze klimaatverandering ook effecten heeft op de gezondheid. Even een aantal voorbeelden: (1) het hooikoortsseizoen lijkt heftiger duurt langer, steeds meer mensen die voorheen geen hooikoortsklachten hadden krijgen er nu wel last van; (2) het ‘hitte plan’ wordt vaker actief, het plan waarbij er tijdens een hitte- periode meer oog is voor de mensen die een grotere kans hebben op uitdroging; (3) de toename van fijnstof in de lucht maakt dat mensen met longziekten vaker en meer benauwdheidsklachten hebben die moeilijker te behandelen zijn. Dit is slechts een greep uit de verschillende gezondheidseffecten door klimaatverandering.

Als gezondheidzorg in Nederland moeten we de hand ook in eigen boezem steken, want ook wij dragen significant bij aan deze klimaatverandering. Ik leerde enige tijd geleden dat de gezondheidszorg in Nederland verantwoordelijk is voor 7% van de totale CO2 uitstoot van Nederland.

Maria Koijck is kunstenares en heeft in 2021 een kunstwerk gemaakt van al het afval dat nodig was voor haar operatie. Op haar website vindt u het indrukwekkende resultaat daarvan. Overigens blijkt dit afval maar een klein deel van deze totale CO2 uitstoot van de gezondheidszorg te zijn. Het verbruik van de energie voor de gebouwen (38%), de reisbewegingen van patiënten en zorgmede- werkers (22%) en het gebruik van geneesmiddelen (18%) zijn de grootste vervuilers.

In onze huisartspraktijk voeren wij geen grote operaties uit, een groot kunstwerk van al ons afval van chirurgische ingreepjes gaat echt niet lukken. Maar ook wij dragen bij aan de klimaatverandering en wij vinden als praktijk dat dat anders moet. Daarom hebben we een eigen ‘green team’ opgericht en gaan concreet aan de slag. We kiezen zoveel mogelijk voor duurzame producten, proberen de bezorging van spullen te bundelen, we scheiden steeds beter ons afval, letten op het energieverbruik en hebben overal LED verlichting, gaan over op een groene energieleverancier en komen steeds vaker met de fiets. In de afgelopen twee jaar hebben we met alle praktijkmedewerkers ruim 10.000 km brandstof uitgespaart, iets waar we best trots op zijn.

Ook in de behandeling proberen we steeds meer duurzame keuzes te maken. Preventie van ziekten en gezonde leefstijl adviezen zijn daarbij van groot belang. Want eerlijk is eerlijk, niet geleverde zorg is verreweg het beste voor het klimaat. Bijkomend voordeel is dat de gezonde keuzes qua voeding, ontspanning, beweging, slaap en zingeving, veelal ook ‘gezonde keuzes voor het klimaat’ zijn. Ook bij de behandeling van ziektes zijn duurzamere keuzes te maken. Zo blijken de drijfgassen in de inhalatiemedicatie bij longziek- ten schadelijk te zijn voor het milieu terwijl poederinhalatoren even effectief maar veel klimaatvriendelijker zijn. Jaarlijks worden er nog steeds grote hoeveelheden medicatie niet gebruikt en soms zelfs weggegooid of weggespoeld in de gootsteen. Daarom zijn we zuinig met het voorschrijven van grote hoeveelheden medicijnen. En brengt u vooral uw overgebleven medicijnen terug naar de apotheek. Kleine acties kunnen samen een groot verschil maken voor een betere toekomst.

Zo proberen wij ons steentje bij te dragen en u kunt daar bij helpen, want zeg nou zelf de afstand naar de praktijk is vaak kort genoeg om op de fiets te komen (als de gezondheid dat toelaat).

John Stevens Huisarts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven