De Huisarts vertelt…oktober 2023 Gezonder door een groene tuin

Gezonder door een groene tuin

We krijgen steeds vaker te maken met extreme regenbuien of langdurige hitte. Een groene tuin kan helpen bij dit veranderende klimaat. Het zorgt ervoor dat regenwater beter weg kan stromen en geeft veel verkoeling in de hete zomerdagen. Bovendien trekt het vogels, vlinders en vrolijk zoemende bijen aan. Door de Nijmeegse ‘Operatie Steenbreek’ zijn er de afgelopen 5 jaar al zo’n

600.000 tuintegels gewipt en vervangen door groen.

Nu blijkt dat een groene tuin niet alleen goed is voor het veranderende klimaat, maar we zijn ook gezonder als we een groene tuin bezitten. Dit is de conclusie van een onderzoek van de Wageningen Universiteit en het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Als steeds meer mensen het zonder privégroen bij huis moeten doen, kan dit aanzienlijke nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Het hebben van een tuin, ongeacht de grootte en de hoeveelheid groen, zorgt ervoor dat verschil- lende aandoeningen minder vaak voorkomen. Het verband is het sterkst voor beroerte/hersenbloeding: onder mensen met een tuin bij huis komt dit 15% minder vaak voor dan onder mensen zonder tuin. Maar ook kanker, hartziekten, artrose, ADHD, eczeem, blaasontsteking en darminfecties komen minder vaak voor bij tuinbezitters. Alleen voor elleboog-, pols- en handklachten werd juist een on- gunstig verband aangetroffen met tuinbezit: mensen met een tuin aan huis ervaren deze klachten juist meer dan mensen zonder tuin.

Hoe groener de tuin, hoe beter. Een groenere tuin voorkomt vele aandoeningen. Dit verband is het sterkst voor darminfecties: onder mensen met minstens 50 vierkante meter tuingroen komen darminfecties minstens 20 procent minder vaak voor dan onder mensen zonder tuin. Op de tweede plaats komt beroerte/hersenbloeding met minstens 15 procent. Maar ook kanker, hoge bloeddruk, hartziekte, nek-/rug-/schouderklachten, artrose, artritis, ADHD, astma, COPD, long- ontsteking, verkoudheid, darmklachten, eczeem, blaasontsteking en diabetes komen minder vaak voor bij een groenere tuin.

Nu denkt u wellicht dat de mensen zonder tuin een andere sociaaleconomische status hebben of in een andere buurt wonen met mogelijk meer geluidsoverlast of luchtvervuiling, wat ook invloed kan hebben op de gezondheid. Maar hier is voor gecorrigeerd, wat betekent dat dit de uitkomst niet beïnvloedt.

Vergroen uw tuin dus, het is niet alleen goed voor natuur en klimaat, maar ook voor uw eigen gezondheid. Let wel een beetje op uw polsen/armen bij het werken in de tuin en ga niet op een hark staan. En als u geen tuin heeft, ga dan regelmatig wandelen of fietsen in de natuur, want ook dit is goed voor uw gezondheid.

Annemarie Uijen, huisarts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven