Mijn moestuin december 2023 Opruimen geeft ideeën.

Opruimen geeft ideeën.

Het was hoog nodig om het tuinhuis te ordenen. En van het een komt vaak het andere. Met veel nieuwe en oude plannen tot gevolg.

Het tuinhuis was onderhand een stalling van spullen geworden. Door tijdgebrek liep ik gigantisch achter. Gebruikte potten en kratten had ik gestapeld op en onder de tafels. En toen kwam de vorst, dus moesten de stekjes van de kamerplan- ten naar een kamer boven. En andere planten moesten het tuinhuis in. Ik kon echt niks meer kwijt en vinden. Dus hoog tijd om orde op zaken te stellen.

Tijdens het opruimen ben ik al aan het evalueren en plannen aan het maken.

Bijvoorbeeld als ik een plant label van de rucola tegen kom denk ik : “oja, dat zaad was heel slecht, het kwam bijna niet op, erg jammer, misschien moet ik een ander ras proberen”. Of bij de plantlabel tuinbonen, “tja bewust niet gedaan, maar we hadden wel plek in de tuin op dat moment en ze zijn vers zo lekker, toch maar weer op de lijst zetten”. En bij de plantlabel broccoli: “dat was een succes en zo makkelijk“. “Die blauwe gieter met een scheur aan de bovenkant, die moet toch echt weg, maar ja hij is zo fijn.

Toch maar op verlanglijstje zetten”. En zo gaat het de hele tijd door. Snel wat oude labels en lege zakjes in mijn jaszak stoppen, zo herinner ik het me later weer.

Bij het opruimen van lege potten haal ik de grotere potten wat naar voren. Want ik moet winter- stekken maken voor medecursisten.

Vanuit het raam kijk ik uit op de warmoes (snij- biet) en denk aan de eeuwige moes die ik zo graag wil hebben, maar nog niet gevonden heb. Bij de winkels waar ik kom, was deze niet te vin- den. Misschien lukt het door een oproep via facebook te doen.

Wat ook meespeelt bij het maken van nieuwe plannen zijn mijn honingbijen. Inmiddels heb ik de basiscursus afgerond en staan er twee bijenkasten met volken in tuin. Ik ben begonnen aan een vervolgcursus over drachtplanten. Dit zijn planten die nectar en/of stuifmeel leveren voor insecten zoals honingbijen.

Super interessant en erg leuk. Samen met een groep tuin- en natuurliefhebbers leren we van alles over de plantenwereld. Mijn kennis over de plantenbiologie haal ik weer flink op. De lessen zijn op zaterdag en dat zijn er ongeveer 14. En daarnaast moet nog het nodige leeswerk en verplichte tuinwerk doen. Want iedere cursist gaat stekken maken, planten scheuren en zaden ver- zamelen. En al die planten delen we met elkaar. Voor de planten en stekjes die ga kweken en ont- vangen moet ik plek hebben.

Er is ook een stukje bij de moestuin waar ik nog steeds niet tevreden over ben. En tja, ik wil na- tuurlijk ook meer planten waar de bijen ook wat aan hebben. Maar ik twijfel of dat een goede plek voor die planten is.

En die 14 zaterdagen is ook wel een dingetje. Want ik werk ook regelmatig in het weekend, dus er blijven niet zoveel weekenddagen over om thuis in de tuin aan de slag te gaan. Het moet wat efficiënter en slimmer.

De zadengids lag al in de brievenbus, maar daar heb ik bewust nog niet ingekeken. Eerst mijn oude zaden beoordelen en een planning maken. En dan pas bestellen. Ik hoop dat ik de verleidingen van de gids en website kan weerstaan.

Misschien moet ik verleidingen combineren. Er lonkt nog een pot pruimenlikeur van eigen pruimen. Als ik aan de keukentafel ga zitten met een kop koffie, een glaasje likeur, de zadengids en de laptop. Dan lukt het vast wel. Of niet? We gaan het zien.

Ina (moes)tuiniert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven