Mijn Moestuin februari 2023 Tijd om zaden te kopen.

Tijd om zaden te kopen.

Buiten is het guur en de (klei)grond is nat en glad. Van mij mag het nog sneeuwen en vriezen, dan is het tenminste echt winter. Ondanks dat heb ik toch flink de tuin kriebels. Maar onderdeel van tuinieren is het maken van plannen en het bestellen van zaden. En dat kan prima aan de keukentafel.

Veel dingen in de tuin doen we omdat het goed bevalt en soms pas je eens iets aan. De bonen gaan we iets anders doen. Afgelopen jaren had- den we de stokken in piramide vorm, maar we gaan nu de stokken in twee lange rijen tegenover elkaar zetten. Zodat je een soort tent van bonen krijgt.

En ik heb besloten om minder sperziebonen te doen maar meer droogbonen. Andere jaren was het in juli en augustus een drukte van jewelste. Oogsten en opeten van allerlei groente en fruit. De sperziebonen die we niet binnen een paar dagen op konden opeten vroren we in.

Droogbonen hoef je niet vers te oogsten. Die laat je rijpen en drogen aan de plant. Die “oogst” je dus pas in september/oktober. En dan laat je ze nog verder drogen. Het verdere verwerken van de gedroogde boon kun je doen op een moment dat het jou uitkomt. Vervolgens bewaar ik ze in afgesloten potten in de kelder.

Voor het plukgemak gaan we voor de klimmende soorten die langs de stokken groeien. Ook al zal ik hulp nodig hebben bij het plukken van de hoogste boontjes. Ik ben de kleinste van ons gezin.

Bij mijn zoektocht naar bonenzaden viel me de bijzondere namen op.

De kievitsboon, de kidneyboon en de jin-jang- boon is redelijk bekend. En als je de tekening op of de vorm van de boontjes ziet is de naam met- een duidelijk.

Van een bepaald pronkboon heb ik zaden gekregen. Een pronkboon groeit de hoogte in langs bijv. stokken. Je kunt de jonge peul als sperzieboon eten. Of je laat de boontjes volgroeien en verwerkt ze als een droogboon.

De naam van die een pronkboon is “Boeren tenen”. Ik vraag me af hoe dat destijds toch ge- gaan is met de naamgeving van die boon? Deed de boer na een dag op klompen lopen en op het land werken zijn sokken uit. En iemand dacht toen: zijn tenen lijken precies op die boontjes.

Dan vind ik de naam van de vleestomaat Coeur de Boeuf (Ossenhart) veel mooier. Deze tomaat kan de grootte van een hand bereiken en met een beetje fantasie, heeft die vorm van een hart. Ik zag online dat er ook een spitskool is die zo heet. En er is een wortel die Ossenhart heet. Op een of andere manier ben ik dan minder geneigd die te kopen.

Bij de courgettes viel mijn oog op de bolcourgette: ronde van Nice. Bij die naam denk ik eer- der aan een wielerronde dan aan een courgette.

Tijdens het bestellen van zaad zoek ik naar informatie over hoe bestendig ze zijn tegen hitte en droogte. Want het zou zo maar weer eens een droge zomer kunnen worden.

En voor mij ook belangrijk op welke grondsoort ze geteeld kunnen worden. Soorten waarvan gezegd wordt dat ze ook op kleigrond kunnen heb- ben dan al een voorkeur.

Wat ik ook besteld heb zijn kiemgroenten. De zaden doe je op een gaasje dat op een schaaltje ligt. Dat schaaltje doe je zo vol met water zodat het water de zaden net niet raakt. Al snel ont- staan er miniplantjes. De plantjes knip je af en eet je. En de wortels gooi je weg. Erg leuk om met kinderen te doen.

Je kunt de zaadjes ook in een jampot met een stukje stof doen. Twee keer per dag doe je wat water in de pot en laat het er ook weer uitlopen. Zo kun je bijv. zelf taugé kweken. Je moet de taugé dan wel verhitten voor gebruik.

Er blijft steeds iets water in de pot achter, waar bacteriën in kunnen groeien waaronder legionella. En dat is best gevaarlijk. Door verhitten sterven de bacteriën.

In de zakjes zaad van de kiemgroente zitten veel meer zaden dan in de zakjes van groentezaden. Terwijl ze qua prijs niet veel verschillen. Dus ik ga de zaden van kiemgroeten zaaien alsof het groentezaden zijn. Eens kijken wat dat doet.

Want snijbiet blijft snijbiet denk ik.

Ina (moes)tuiniert

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven