Mijn Moestuin januari 2024 December rust

December rust

De decembermaand kan zo mooi zijn. Ook wat tuin betreft. Maar dit jaar weet ik het zo net nog niet. Zo verschrikkelijk nat. Even naar de kippen lopen mondt al snel uit in een glibberpartij.

De buren zullen dit vast leuk vinden om te zien. In de moestuin zelf is nu niet veel te beleven. Her en der staan nog wat mini groenteplanten.

De prei was opgegeten door de prei mineer, een kevertje dat binnen in de prei leeft en die de prei van binnen opeet. Van de buitenkant lijkt er niks aan de hand. Maar zodra je hem eruit trekt, trek je het uiteinde er zo af en het onderstuk blijft slap op de grond liggen. Als je je best doet kun je nog wel eetbare delen eraf halen. Maar het is wel een gepruts.

Alleen de boerenkool staat er nog fier bij. Daar kunnen nog veel stampotjes van gemaakt worden.

Voor de rest genieten we nog van de opgeslagen groenten. Ook al begint de voorraad groente in de vriezer af te nemen. De boontjes en courgetteschijfjes zijn op. Maar we hebben nog wel wat erwten en diverse sausen en soepen. Denk nou niet dat de vriezer al half leeg is. Er ligt nog zo- veel fruit, dat als ik elk weekend in januari jam en chutney ga maken, de vriezer nog steeds niet leeg is. Ach luxe probleem. En wie weet kom ik nog vergeten groente tegen.

Aan de gedroogde bruine en kievitsbonen moet ik nog beginnen. Wist je trouwens dat je van de gedroogde kievitsbonen tempeh kunt maken.

Tempeh heeft naar mijn idee bij veel mensen een geitenwollen sokken imago. Het wordt gegeten door de vegetariërs als saaie vleesvervanger.

Maar ik heb laatst overheerlijke Indische tempeh gegeten. Daar was niks saais aan.

Binnenkort ga ik een workshop tempeh maken volgen. Dan maak je met een mix van vier soorten gedroogde bonen een eigen tempeh rol. Het moet een paar dagen in een of andere kast zodat het optimaal kan fermenteren. Na een paar dagen heb ik een kilo tempeh en weer nieuwe kennis en inspiratie.

Ik ben bijna geneigd om daar bij het inkopen van zaden al rekening mee te houden. De eerste zadengidsen en online aanbiedingen zijn al weer binnen. Zo langzamerhand komen de koopkriebels. Al moet ik mezelf echt in gaan houden.

Want ik heb enorm veel planten en zaden van mijn imkersstudieclub gekregen.

En ik heb me aangemeld voor een proefproject van combinatieteelt van biologische tuinbonen en pompoenen. Het is een onderzoek waarbij ze inzicht willen krijgen of de twee gewassen goed samen gaan. Ze kijken dan naar verschillende aspecten. Zoals het moment van groeien, vrucht- zetting, rijpen en oogsten. Maar ook naar de gezondheid van de planten, eventuele aantasting door insecten en de opbrengst van de groenten. De onderzoeken worden in deze fase uitgevoerd bij moestuinders met een flinke moestuin. Die hebben veelal tijd om dit goed te monitoren. De eindbevindingen worden gebruikt als input voor de professionele biologische groenteteler. Ook al werken die toch grootschaliger en meer mechanisch.

Ik vindt het ook wel leuk om te kijken hoe ze het onderzoek aanpakken. Wie weet kan ik er nog wat van leren. Half januari weet ik of ik ingeloot ben. Ik hoop het, weer een mogelijkheid om nieuwe moestuin ervaringen op doen.

Ondertussen ga ik mijn jaarlijkse lijst met wensen voor de moestuin maken. Heerlijk bladeren door mijn boeken, tijdschriften en zadengidsen. En dan met een lekker kopje koffie en een zelf gemaakt plakje cake.

Ina (moes)tuiniert

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven