De beste wensen. Dat we weer een goed, kleurrijk, verrassend en smakelijk tuinseizoen mogen beleven.
Buiten is het allemaal nog in rust. Eigenlijk een beetje saai. Ik hou wel van wat reuring. Van mij mag het wel gaan vriezen of sneeuwen. Dat is voor sommige planten en dieren ook goed. Er zijn zaden die een vorst periode nodig hebben om te kunnen kiemen.
De afgelopen weken ben ik thuis en op het werk nog lekker buiten en met de oogst bezig geweest. We hadden rode kolen met stronk en al op de kop opgehangen in de schuur. Dan blijven ze lang goed en ze nemen geen plek in de koelkast in. Enkele werden wat zacht en moesten verwerkt worden. Die heb ik tot rode zuurkool verwerkt. Tip: Als je rode kool tot zuurkool gaat kneden, doe dan handschoenen aan. Ik liep de dag erna nog met grauwe handen. Zuurkool werd vroeger in grote stenen potten gemaakt. Prachtige potten om te zien. Die hoeveelheid die daar in gaat krijg ik in mijn eentje nooit op. De rest van mijn gezin lust geen zuurkool, jammer genoeg. Dus ik maak mijn zuurkool in een grotere jampot. De ene helft van de kool eet ik als salade of door de roerbak en de andere helft ver- werk ik als zuurkool. Een paar weken op het aanrecht laten staan en dan smullen maar. Uit de tuin eten we regelmatig spruitjes, broccoli, bietjes en boerenkool. En de pompoenen, uien, knoflook en noten liggen er in de schuur ook nog mooi bij.
Na alle feestelijkheden is het tijd om aan de typische winterklussen te beginnen. Zoals gereedschap reinigen, snoeischaren slijpen en plantmaterialen ordenen. Het snoeien van de fruitbomen en het verwerken van de dikkere takken tot haardhout laat ik aan mijn partner over. Dat vind hij enorm leuk om te doen. En dat snap ik best. Een wand met gestapeld hout is een feestje voor het oog.
In de winter zijn er voor de imker ook klussen. Mooi moment om het imkergereedschap, de oude ramen en bijenkasten schoon te maken en evt. repareren. Ik heb nog een paar flinke bundels roggestro staan die geschoond moet worden. Dit roggestro gebruik ik voor mijn cursus (bijen)korfvlechten.
Als de roggestro van het land komt zit er nog allerlei gras en andere planten tussen en het graan zit nog in de aren. Door de stro door de hekel te halen haal je de verontreinigingen eruit en heb je schoon stro om mee te werken. Een hekel is een plank met een paar rijen spijkers er doorheen. Die fungeren als en soort kam. Ik heb in het najaar nog geholpen bij deze stoffige klus. Helaas was er voor de laatste vracht stro geen tijd meer om het buiten te hekelen. Dus hebben mijn medecursisten en ik bundels stro mee genomen om het met de hand op te schonen. De aren met graan knip ik eraf. Misschien ga ik wat graan zaaien op een bedje in moestuin. Lijkt met leuk om dat te zien groeien.
Voor de moestuin heb ik nog veel zaden liggen. Binnenkort ga ik maar weer planning maken voor de moestuin. Dan weet ik wat ik nog nodig heb aan zaad. Bonenzaad ik heb zelf gedroogd. Grappig om te zien is dat de kievitsbonen van vorig jaar groter zijn dan die van dit jaar. Ik kan geen enkele verklaring bedenken. Maar ach, ze smaken er niet minder om.
Kook de kievitsbonen en voeg later wat prei, champignons en kruiden toe. Strooi op het laatst nog wat geroosterde blokjes pompoen, pompoenpitjes en verkruimelde feta. Warm lekker in een wrap of bij wat rijst. Koud lekker op een bedje sla.
Ik weet wat ik ga eten.
Ina (moes)tuiniert en imkert