Mijn moestuin juli 2022 Vroeg

Vroeg

Wat een bizar tuinseizoen. Of dat door de
droogte of door de warmte komt weet ik niet.
Maar het zal zeker invloed hebben.
Onze aardbeien waren al vroegrijp. De rode bessen net zo. En toen ze rijp waren, moest je ze snel
plukken anders waren het alweer gedroogde besjes. De frambozen net zo. Ene moment zijn ze
bijna rijp, een dag later vallen ze bijna van de
struik af. Dus we plukken nu als idioten rode en
witte bessen om ze veilig te stellen en te verwerken of in te vriezen.
Laatst leerde ik een bijzondere manier van zwarte
bessen oogsten. Ik kreeg snoei les van een professional. Ze vertelde dat je zwarte bessen nu
moet snoeien. De bes maakt haar bloemen en
dus vruchten op eenjarig hout. Dat zijn de jonge
takjes die nu groeien en ontstaan. Zij moeten
licht, lucht en de energie van de plant krijgen. We
leerden dat je dat kunt bereiken door nu de takken met de zwarte bessen (het oude hout dus)
weg te halen. Daarnaast snoei je nog wat dunne
slappe takken weghalen en dan ben je al een heel
eind.
Je brengt de takken met bessen naar het terras
en gaat lekker op je gemak de bessen van de gesnoeide takken halen. Van de bessen kun je heerlijke jam of zelfs azijn maken.
Op mijn werk drogen we de bladeren voor thee.
En ik weet dat een sterrenrestaurant zelfs de takken gebruikt om iets bijzonders en hopelijk lekkers van te maken. Ik ben heel benieuwd.
Deze week gaan we de kruisbessen oogsten. De
vroege soorten zijn al rijp, bij mijn ouders moeten
ze nog even, dan zijn ze nog zoeter. Maar dat is
een kwestie van smaak.
Over smaak gesproken. In de boomgaard van een
perenteler hingen al hele grote conference peren.
Echt bizar zo groot. Ik vraag me af wanneer die
rijp zijn en hoe ze smaken.
Wat ik dan wel weer leuk vind is dat de eerste
pruimen beginnen te rijpen. Meestal is dat na de
vierdaagse pas, dus het lijkt ook een vroeg pruimenjaar. Wat is er nu fijner om ‘s avonds door de
boomgaard te lopen en wat pruimen direct van
de boom te eten.
Ook lekker vindt om ze in stukjes over de yoghurt
te doen. Of in een lekkere taart te verwerken.
Kopje koffie of thee erbij. Zelfs bij een temperatuur 30 graden vind ik dat lekker.
Ina (moes)tuiniert

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven