Mijn moestuin juni 2022 Smaakmakers

Smaakmakers

Water en zon dat zijn de belangrijkste smaakmakers van de tuin. Zonder deze komt geen plant tot
ontwikkeling. Maar in mijn tuin is de aardbei op
dit moment de grootste.
Terwijl je door de tuin struint een paar aardbeien
plukken en heerlijk zo opeten. Niet afwassen,
geen suiker, gewoon zo uit de hand. Maar we
hebben er zo veel dat je toch gaat zoeken naar
anderen bereidingswijzen. Bijv. met een beetje
munt of citroenmelisse. Beide kun je prima zelf
telen. Citroenmelisse vind ik een makkelijke plant.
Hij staat bij ons in de zon maar doet het ook
prima inde halfschaduw. Als je de bloemen laat
zitten zaait hij zichzelf uit. Dus je kan familie en
vrienden blij maken met eigen gekweekte planten.
De smaak van citroenmelisse is lekker fris met citroensmaak. Je kunt het in allerlei gerechten gebruiken, zoals salades, dressing of in sauzen. Doe
wat verse bladeren in heet water, dan heb je heerlijke thee. Ben je gestoken door een mug, wrijf er
dan met een blad overheen.
Daarnaast schijnt het verschillende andere heilzame werkingen te hebben. Maar omdat ik daar
geen expert in ben, waag ik me maar niet aan uitspraken hierover.
Munt heb ik ook en kweek ik in potten. Want hij
woekert nogal als je hem in de volle grond zet. Ik
weet nog dat we in de tuin van ons vorige huis
stonden voornamelijk lage coniveren en een plant
met mooie fris groen blad. Van een afstandje leek
het best oke. Maar toen we de voortuin wilden
aanpakken, vonden we het minder oke. Die frisse
groene plant bleek een munt variant te zijn die
door de hele voortuin verspreid was. Kruiwagens
vol hebben we afgevoerd. De grond miniteus nakijken of er geen wortelresten waren achtergebleven. Gelukkig lukte het om die munt uit de tuin te
verbannen. Maar dat munt zo kan woekeren is me
altijd bij gebleven. Daarom zweer ik nu bij kweken
in potten. Om het jaar (of elk jaar) de plant uit de
pot halen, de dooie en hele oude delen weggooien in de gft bak en met verse potgrond weer
oppotten.
Er zijn enorm veel soorten munt. Mijn favoriet is
de marokaanse munt. Heerlijk in thee en niet te
pittig.
Rozemarijn dat is ook zo’n makkelijk. Kan in volle
zon. Wordt groot. Het is eigenlijk een soort struik.
Als je er regelmatig de toppen af haalt dan blijft
de struik wat compacter. De toppen kun stekken,
door ze in vochtige potgrond te zetten en af te
dekken met wat plastic. Of je droogt ze en gebruikt het later gerechten gebruiken.
Thijm vind ik in de tuin een lastige. Laagblijvend
struikje. Maar is niet winterhard. Ben hem dus al
regelmatig kwijt geraakt. Of hij bleef zo klein dat
ik er amper van durfde te oogsten. Ik ben nu een
test aan het doen met winterthijm. Hopelijk doet
die zijn naam eer aan.
Maggie ook wel lavas genoemd is een prachtige
plant. We kregen hem van de buurman. In het najaar sterft die af en in het voorjaar komt die in als
zijn grootsheid weer terug. Hij is nu op zijn mooist
ik ga dan ook de bladeren oogsten en drogen.
De bloemen zijn prachtig en worden wel twee
meter hoog. Veel mensen gebruiken lavas in de
soep of in warme vlees sauzen. Of als smaakmaker als ze zoutarm willen eten. Maar dat eten wij
zelden. Dus voor mij heeft die meer sierwaarde.
Bieslook ik degene die ik het meest gebruik.
Koop of krijg een pol. Wordt die te groot scheur
hem dan in stukken en plant de delen. Hij bloeit
ook prachtig licht paars. Bijen zijn er dol op. De
bloem kun je eten. En als je de bloemen op natuurazijn zet, kleurt de azijn rose en krijgt de
smaak van bieslook. Super lekker.
Bieslook eten wij vaak door salades. Een gekookt
eitje prakken, beetje mayonaise, beetje gesnipperde appel, biesloof fijn knippen of snijden en
smullen maar.
Ina (moes)tuiniert

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven