Mijn moestuin juni 2023 Het harde werken wordt beloond.

Het harde werken wordt beloond.

De aardappelen zijn allemaal opgekomen. De bonen, de kievitsboon en de paarse sperzieboon die ik binnen voorgezaaid had, staan er prachtig bij en kijken reikhalzend uit naar de stokken.

Bruine bonen staan op een ander stukje in de moestuin. Ik was vergeten die bij de zadenwinkel te kopen. Maar bij de supermarkt heb je ge- droogde bruine bonen. Die heb ik gezaaid en zijn uitgekomen. Nu nog afwachten of ze goede vruchten geven. Op een markt had ik eksterbonen gekocht. Het boontje is klein en de zwart-wit tekening op de boon doet denken aan een ekster. Een paar waren er ontkiemd en daar bleef het bij. Heel jammer. Ze zagen er zo mooi uit.

Ook mijn pompoen experiment is mislukt. Ik had zaden uit een biologische pompoen uit de supermarkt gewonnen. De zaden zagen er prachtig uit. Helaas ontkiemden ze niet. Dan binnenkort maar een plant kopen.

Bij de courgettes en tomaten ging zaaien en het kiemen goed. Ik heb verschillende soorten tomaten geplant, gele, zwarte en rode cherrytomaten, gele en rode vleestomaten en natuurlijk twee soorten handtomaten. Nu moeten ze lekker genieten van het warme weer.

Nieuw in de moestuin is artisjok. We hadden een stukje in de moestuin die overwoekerd was en de bessenstruiken waren daar dood gegaan. Dus heeft partner lief zich daar kwaad op gemaakt.

Hij heeft alles gespit, compost erdoor en de paden opnieuw gelegd. Ik had vorig jaar stekken gemaakt van de zwarte bes en die staan daar nu. De artisjok staat daar ook in die hoek. Hopelijk kunnen we dit jaar al genieten van prachtige bloemen. Ik heb het gedaan voor de bloemen waar veel insecten op af komen. Maar misschien zijn het er wel zo veel dat we er ook van kunnen eten.

In het tuinhuis en onder het afdak staan nog di- verse moestuin en sierplanten te wachten tot ze de grond in kunnen. Waaronder broccoli en een gele aubergine. Eigenlijk ken ik aubergine alleen als kas plant. Maar op een markt zag ik zaden van een oranje/gele aubergine die goed buiten kon. Thuis gebruiken we aubergine in de keuken steeds meer. Mede daarom wil ik nu ook eigen aubergines kweken. Het zijn nog maar miniplantjes. Ik denk dat de zon van nu ze veel goed zal doen.

Ons volgende project is de voortuin op orde krijgen. Daar is boterbloem een geduchte tegen- stander, die heeft veel verstikt en verdrongen. In een van de vakken heb ik bijna alle beplanting eruit moeten halen. Een paar goede planten heb ik eruit gehaald. Ooit stonden daar ook Zeeuws knoopje en roze Egina, maar die zijn die verdwenen. Gelukkig heb ik daar ooit zaad van gewonnen. Die heb ik gezaaid, maar of dat nog kiemkrachtig is…. In de tussentijd zet ik daar wel Cosmea en siertabak neer. Deze heb ik ook zelf gezaaid. Beide prachtige bloemen die niet te moeilijk zijn om te kweken. Nu maar hopen dat ze bestand zijn tegen de omstandigheden in de voortuin. Zonnig, flink windje erop en zand. Het is zo vreemd maar in een deel van de voortuin is het zandgrond. Van die fijne poederige zand- grond. Zo totaal anders dan achter de klei.

Een kleine week terug heb in het tuinhuis nog meer sierplanten gezaaid. Naast de artisjok en in de voortuin is nog plek. De witte Borage (komkommerkruid) stak met een paar dagen de kop al op. Dat wordt weer genieten van salade met bloemetjes.

Nu houd ik het bij raapstelen salade met bies- look, heb je wat gekookte aardappeltjes over doe die er dan door. Doe er bieslookbloemen erover heen. En je smakelijke salade is ook nog een feest voor het oog. Heb je heel veel bloemen, doe die dan in een pot met natuurazijn. De azijn wordt roze en krijgt de smaak van bieslook. Een leuke basis voor een dressing.

Ina (moes)tuiniert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven