En hoe is het met jullie tuin?
Mijn siertuin is prachtig groen. De bloembollen hebben het kleurrijke stokje overgegeven aan de eerste bloeiende vaste planten. Opvallend vind ik dat de tulpen dit seizoen zo lang bloeiden.
Bij de Keukenhof stonden ze rond koningsdag nog in file om deze prachtige bloeiers te bewonderen. Anderen hebben de bollenvelden in Noord Holland bewonderd en natuurlijk gefotografeerd. Er schijnen zelfs foto plekken in de akkers gemaakt te zijn. Speciaal voor de toeristen, zodat ze de bollen op de akkers niet vertrappen.
Sinds kort ik weet dat er bij de bloembollenteelt veel middelen worden gespoten. Nu ik imker ben kijk ik daar nog bewuster naar. Bijen en andere insecten zijn erg gevoelig voor dergelijke middelen. Als ze er mee in aanraking komen leggen ze het loodje. Gelukkig zijn er steeds makkelijker biologische bloembollen te koop.
De honigbijen zijn gelukkig de winter goed door- gekomen. En ondanks het kwakkelende voorjaar doen ze het goed en zijn al druk in de weer om honing te maken. De metselbijen zijn ook al goed bezig. Een derde van de rietjes is al verzegeld. Dat beloofd volgend jaar flink veel nieuwe metselbijen. Beide zie ik heerlijk smullen van de bloeiende boerenkool. Deze laten we voorlopig nog even staan.
De rest van de moestuin staat er weer geordend bij. De aardappelen komen uit de grond.
Langs rekken met gaas hebben we peulen, erwten en kapucijners gepoot. De tweede lichting peulen heb ik binnen al weer voorgezaaid. Zo kunnen we langer genieten van deze heerlijke groente.
In een van de koude bakken heb ik raapsteel en radijs gezaaid. Helaas was de eerst zaai mislukt. Waarschijnlijk was het raapsteel zaad te oud en kwam niet op. En de slakken hadden de plantjes van de radijs opgevreten. De tweede zaaironde lijkt beter te gaan ze kwamen al na een week op.
De slakken die in de bak kruipen, verwijder ik handmatig en geef ik aan de kippen. Die bepalen beslissen of de slak mag blijven leven of niet.
In de andere bak heb ik pastinaak gezaaid. Ik hoop dat ze in de lossere grond in de bak wat betere gedijen. Helaas zie je pas laat of ze kie- men of niet. Ik moet dus nog even geduld heb- ben.
In de moestuin hebben we ook al uien gepoot, wortelen gezaaid en sla plantjes gezet. Maar daar is helaas nog weinig van over. Hier ook weer die…. slakken. Elke moestuinder hoor ik klagen over slakken. Elk beetje tuinblad of columnist heeft een artikel aan de slak geweid. Dus voor tips moet je die maar lezen. Die zijn leuk voor een kleine overzichtelijke tuin. Maar voor het oppervlak wat wij hebben, is dat geen doen. We zien ons genoodzaakt om onze jonge plantjes te beschermen met biologische slakken korrels. Anders houden we geen moestuinplanten over.
In het tuinhuis staat al het e.e.a. te wachten om uitgepoot te worden. Denk daarbij aan sla, andijvie, afrikaantjes, zonnebloemen, courgettes en diverse siertuinplanten. De bonen en de pompoenen zijn ook binnen al voorgezaaid. Die gaan later naar buiten.
Wie ook binnenkort naar buiten gaan zijn onze jonge kuikens. Na 6 weken zijn het al mini kipjes en is er weinig over van de pluizige piepkuikentjes. Die beestjes zijn dan verwonderd over alles wat ze zien. Elk pluisje of blaadje wordt onderzocht. Bij vreemde harde geluiden bevriezen ze en vervolgens gaan ze weer luid piepend verder in hun ontdekkingstocht.
Altijd een mooi pauzemoment. Met een kop kof- fie en plak zelfgemaakte cake, lekker buiten zitten en de jonge kipjes bekijken.
Ina (moes) tuiniert