Mijn Moestuin november 2023 Eindelijk herfst

Eindelijk herfst

De herfst is nu eindelijk begonnen. Ik was er wel aan toe. Regendagen, ‘s ochtend de dauw aan je schoenen als je door het gras loopt, de padden- stoelen, de bladeren de aan het verkleuren zijn, ‘s avonds kaarsjes aan.

De natuur had het ook nodig. Het was veel te warm voor de tijd van het jaar. De grond was flink droog. De bijen waren nog actief en haalden stuifmeel en nectar binnen. Dat zal niet genoeg geweest zijn om van te leven. Ik ben bang dat ze door al die activiteit alvast aan de wintervoorraad begonnen zijn. Ze zouden eigenlijk al lang in de kast in hun winterrust moeten zitten.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere insecten. Ik ben erg benieuwd wat het milde najaar voor invloed heeft op de insecten, maar dat weten we volgend jaar.

De moestuin komt langzamerhand tot rust. Ook al is er nog genoeg te oogsten. Boerenkool, prei, snijbiet, bietjes, sla en wat spontaan opgekomen rucola en steeltjes. Het blijft een cadeautje om

‘s middags door de tuin te lopen en wat groente te knippen voor in je maaltijd.

Aan de bomen hangen nog wat appels en stoof- peren. Maar die laten we voor de kippen en andere vogels.

In de bloementuin ga ik nog wat zaad oogsten van o.a. de agapanthus, komkommerkruid, cosmea duifkruid, muurbloem en goudsbloem.

De laatste flespompoenen zijn van het land gehaald en staan droog in de schuur. De flespompoenen zijn een waar succes. Van twee planten hebben we meer dan 20 pompoenen gehaald. Gelukkig zijn ze heel goed te bewaren.

Bij flespompoenen zitten de pitten alleen in het bolletje, je hebt hierdoor weinig pitten en veel vruchtvlees. Volgens internet kun je pompoenpitten uit pompoenen roosteren en als snack eten. Ik heb dat al eens uitgeprobeerd. Nou dat was echt niet lekker.

Bij een evenement waar ik een paar weken terug was, stond een kweker van eetbaar pompoenzaad. Het blijkt dus een specifiek ras te zijn waarmee je smakelijke eetbare zaden kweekt. Logisch natuurlijk, maar ik had er nog nooit over nagedacht en wist niet dat dit ook in Nederland geteeld werd.

De kievitsbonen zijn ook een succes. Gedurende twee weken lag de garage vol met platen met daarop de bonenpeulen van de kievitsboon en de bruine boon. Op een druilerige zaterdag werden de boontjes gedopt. En nu heb ik 4 grote weckpotten met gedroogde bonen in de kelder staan.

Het zou een prachtig beeld kunnen zijn in onze kelder. Hij staat vol met potten ingemaakte groente en fruit. Helaas niet geordend op kleur en potgrootte, zoals je wel eens op oude foto’s ziet.

Binnenkort ga ik nog een krans maken van de verkleurde hortensiabloemen. Deze mag dan tot het voorjaar binnen staan. En daarna gaat die naar buiten, waar de bloemen na verloop van tijd verbleken tot ze bijna wit zijn. Dat is dan weer een prachtig gezicht op de donkere muur van het houthok. Ik kan me nu al op de klus verheugen.

De hele keukentafel vol met spullen, muziekje aan, kop koffie met stoofperen cake erbij. En freubelen maar. Dat is ook genieten van de herfst.

Ina (moes)tuiniert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven