Natuur om ons heen februari 2023 Ransuilen

Rond de kerstperiode kreeg ik een tip dat er Ransuilen te zien waren in Zetten. Omdat je die alleen overdag kunt waarnemen en het weer zo lekker helder was (niet dus, alleen maar regen) duurde het tot Nieuwjaarsdag voor ik er overdag naar toe ging

De aanwezige buurvrouw vertelde mij dat ik pech had, er waren na de oudjaarsnacht nog maar 4, terwijl dit er 21 (!) geweest waren…. Maar goed, ik was al blij dat ik deze mooi op de foto kon zetten.

Omdat ik zo laat was, dacht ik dat “iedere” foto- graaf ze al wel op de plaat had en “iedereen” ze al wel had gezien….Toch maar een foto op FB ge- plaatst en wat schets mijn verbazing aan reacties die ik kreeg van veel mensen dat ze nog nooit een Ransuil gezien hadden, laat staan gefotografeerd….

Nu had ik al eens contact gehad met de redactie van Dorpsgeluiden om eens een stukje over “de natuur” te schrijven aan de hand van de foto’s welke ik maak in de omgeving en in vogelhutten, dus vonden we dit een mooie aanleiding om eens een stukje te plaatsen.

Ransuilen kan je met name in de winterperiode overdag aantreffen in bomen, in groepjes, want ze slapen met zijn allen in een boom. Dat kan een natuurgebied zijn, maar ook een park(je) of zelfs in een tuin. Op die zogeheten roestplaatsen kunnen we soms wel tientallen tegelijk zien, overdag, want dan rusten ze en in de avondschemer gaan ze op jacht.

Ook al slaapt een ransuil vaak dicht bij mensen, hij houdt van rust en is snel verstoord. Dat kan al gebeuren als u hem te lang met verrekijker of fototoestel bekijkt. Heb respect voor het dier. Kijkt hij doordringend naar u, of maakt hij zich lang met pluimen omhoog: neem afstand of houd het voor gezien. Staat er al meer dan één persoon: kom een andere dag terug. Staat de roestboom in een tuin: blijf op openbaar terrein.

Even een misverstand ophelderen; de pluimen zijn idd pluimen dus niet de oren!

Afgelopen week toch nog ff terug geweest en toen zaten er alweer 11!

Jan van Galen

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven