De kerkuil
De uil welke te zien is op de voorpagina, is een kerkuil. Heel toepasselijk was hij/zij ook te zien toen de uil uit het nest kwam in het Witte Kerkje van Slijk-Ewijk.
Wat algemene info:
De kerkuil is een bewoner van (half)open land- schappen, bij ons veelal het boerenland. Hij vestigt zich graag in gebouwen zoals schuren of kerktorens. Daar zoekt hij rustige, donkere schuil- hoekjes als roestplaats voor overdag en als nest- plaats. Kerkuilen leiden een teruggetrokken leven en worden als het donker is actief om in het open veld te jagen op vooral veldmuizen. Ze zijn in het algemeen plaatstrouw en gevoelig voor winters met langdurige vorst en sneeuw.
Het meest kenmerkend is de hartvormige gezichtssluier van de kerkuil. Deze varieert van hel- der wit tot bruinachtig wit. Dat hangt samen met de in Europa voorkomende ondersoorten. De in Zuid- en delen van West-Europa voorkomende ondersoort heeft een zuiver witte tot licht gevlekte onderzijde. In Nederland komt overwegend de ondersoort voor met een geelbruine en gespikkelde onderzijde.
Geluid: spookachtige krijs en geblaas, op het nest en in vlucht.
Broedperiode vanaf februari tot soms ver in het najaar. Zowel het aantal eieren per nest als het aantal broedsels hangt nauw samen met de veld- muizenstand. In veldmuizenrijke jaren kunnen legsels voorkomen tot 12 eieren. Daarna kan een tweede broedsel volgen, soms nog een derde. In tijden van voedselschaarste beginnen kerkuilen niet eens aan een nest. Gemiddeld bestaat een legsel uit 4-7 eieren.
De nestgrootte van het koppel in het Witte Kerkje was 5 stuks. Heel duidelijk ook te zien dat er ver- schil in grootte/leeftijd was! (Dit alles was te volgen doordat er een camera geplaatst was in het broedhok. Deze gaf 24/7 livebeelden van het nest. De camera is geplaatst door Gertjan Speckman uit Herveld). Jongen komen n.l. niet gelijktijdig uit het ei.
De overige foto’s van de kerkuilen heb ik kunnen maken in een schuur op een valkerij in Lunteren. Helaas is het mij nog niet gelukt om kerkuilen bui- ten in de natuur te vinden, laat staan te fotograferen….. De aanhouder wint:-)
Gedeelte tekst overgenomen van site Vogelbescherming
De foto’s (in kleur) zijn binnenkort te bewonderen op de site van Dorpsgeluiden
Jan van Galen