Natuur om ons heen maart 2023 Bevers

Op bijgaande foto’s zien jullie de bever(s). Bevers Jan, komen die hier in de buurt voor dan?

Antwoord is, jazeker wel. De bevers die ik heb kunnen fotograferen afgelopen zomer hadden hun burcht in de uiterwaarden van Loenen.

Het zijn wel echt nacht- dieren dus de kans om ze te zien (en fotograferen) is in de ochtend- of avondschemering. In 2 1/2 maand tijd ben ik -schat ik- zo’n 20x keer vroeg mijn bed uit- gegaan en zat ik rond 06.00 uur te wachten of me- vrouw dan wel meneer bever uit de burcht wilde zwemmen om zich te laten fotograferen.

De in- en uitgang van hun burcht zat aan de overzijde van het water dus dat betekende grote telelens en dan vaak nog de foto croppen, dwz het wegsnijden van stukken foto in de nabewerking, waardoor het overgebleven deel extra geaccentueerd wordt en dus “groter”, om hem duidelijker op de foto te hebben.

Zo’n burcht is trouwens heel kundig gebouwd langs de oever en dan vaak aangevuld met dam- men om ervoor te zorgen dat de burcht deels al- tijd onder water staat. Het is dat iemand mij aanwees waar de ingang van de burcht te vinden was, anders had ik de eerste keer er zeker over- heen gekeken. Met een beetje mazzel kwam de bever elke ochtend nog ca. 45 minuten vanuit de burcht op de wal klimmen en dan zag ik verderop het struikgewas bewegen en wist ik, dadelijk komt hij met een grote tak terug en die gaat hij ofwel de bast vanaf knagen dan wel meenemen binnenin de burcht (om te verstevigen?). Vaak ging dat op ca. drie vaste plekken. Dit noemt men de beverglijbaan, modderige plekken waar bevers vaak het water ingaan en uitkomen. Bevers leven alleen of in een familie. Zo’n familie bestaat dan uit pa en ma, jongen van een eerder jaar en jongen van het huidige jaar. Helaas heb ik vorige zomer alleen pa en ma kunnen waarnemen.

Dit jaar zal ik ze waarschijnlijk niet kunnen spotten, ofwel omdat ze domweg verder getrokken zijn, dan wel kan ik niet op de plek komen waar zee afgelopen jaar zaten. Door de werkzaamheden dijkverzwaring kan/mag men daar niet komen.

Maar…….ik ga de uiterwaarden weer afstruinen op zoek naar moois om te fotograferen, dus misschien kom ik ze toch tegen.

Jan van Galen

     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven