Natuur om ons heen maart 2023 De IJsvogel

Toen wij ruim 30 jaar geleden in Slijk-Ewijk kwa- men wonen, hadden wij af en toe een ijsvogel in de tuin. Daarna zou het duren tot afgelopen herfst dat wij wederom een ijsvogel in de tuin bij de vijver hadden. Deze ijsvogelman, want de vrouwtjes hebben een oranje ondersnavel en hij dus niet, kwam enkele weken elke dag en liet zich mooi fotograferen.

Bovenstaande is om aan te geven dat velen van ons wellicht nooit een ijsvogel hebben gezien of zullen zien in de vrije natuur. Het is namelijk een zeer schuwe vogel. Als hij al voorbij vliegt, dan zie je hem al een blauwe schicht voorbij schieten.

 De ijsvogel heeft vaak zijn nest aan de steile oever van stromend water. Het is een soort die voornamelijk leeft van kleine visjes, Vandaar dat de benaming ook niet echt strookt met de werkelijkheid. Zodra er ijs op het water ligt kan hij niet meer uit het water vissen en verhongert hij.

“Mijn” ijsvogeltje liet zich voor het laatst zien op de eerste dag van de kortstondige vorstperiode een aantal weken geleden en is daarna helaas niet meer terug geweest. Hopelijk duurt het niet weer 30 jaar voor er een ijsvogeltje zich bij ons laat zien. Tot die tijd goed rond kijken, ze zijn er echt wel, maar laten zich slecht zien.

Binnenkort verschijnen de foto’s ook op de web- site van de Dorpsgeluiden en kunt u hem in kleur zien.

Jan van Galen

         

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven