Natuur om ons heen mei 2023 Marters en Das

Marters en Das

Deze keer in de natuur-rubriek niet een, maar zelfs drie verschillende soorten dieren, te weten de Boommarter, Steenmarter en Das.

De Steenmarter is zeker te zien in onze omgeving, van de Boommarter en Das weet ik dat niet zeker. Deze foto’s zijn dan ook gemaakt in Drenthe, in een speciale schuilhut waarvan de eigenaar de dieren heel langzaam heeft gewend aan kunstlicht in de nacht.

Wat omschrijvingen en wetenswaardigheden:

De Das is een roofdier behorend tot de familie der marterachtigen. Hij verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, die een burcht wordt genoemd. Juist de afgelopen tijd was hij veelvuldig in het nieuws omdat er veel burchten gevonden waren onder spoorwegen. De Das is een beschermde diersoort, dus verwijderen van de tunnels was de enige optie.

De Das ziet er gezellig uit met zijn ronde voorkomen, markante zwart-witte kop en ondeugende uitstraling. Zo’n dier kom je graag tegen maar dat gebeurt niet vaak. Hij is schuw en leeft vooral

’s nachts. Hij is gemiddeld 12 kilo en 65-80 cm lang. Jagen gaat hem moeizaam af. liever scharrelt hij rustig rond, op zoek naar alles wat eetbaar is met zijn fijne neus en klauwen waarmee hij makkelijk graaft.

Steenmarters zijn bruin van kleur met een (grijs)witte vlek op hun keel en borst. Het gewicht varieert van 0,7 tot ca 2 kilo.

Steenmarters hebben een heel eigen “huppelende” manier van lopen. Ze kunnen goed klim- men en maken sprongen tot 1,5 meter hoog. Ook zijn Steenmarters erg flexibel en kunnen ze in kleine gaten (5 tot 7 centimeter in doorsnee) kruipen. Vandaar ook dat ze heel makkelijk onder uw motorkap van de auto kunnen kruipen en daar he- laas nog wel eens aan de leidingen knabbelen.

Ze eten voornamelijk fruit, bessen en kleine zoogdieren. In de winter en in het voorjaar worden meer kleine zoogdieren gegeten zoals muizen en insecteneters. Grotere zoogdieren worden ook gegeten als Steenmarters deze tegenkomen in de vorm van aas, aangereden reeën bijvoorbeeld.

Steen- en boommarters zijn ongeveer even groot. Ook de behendigheid, souplesse en klimvaardigheid hebben ze gemeen. Zelfs de samenstelling van het voedsel vertoont veel overeenkomsten.

De biotoopvoorkeur verschilt echter: Boommarters leven doorgaans in het bos en Steenmarters in de buurt van bebouwing. Wat overigens niet automatisch bekent dat als u een Marter in het bos tegenkomt, dit dan dus een Boommarter is en omgekeerd hoeft een Marter in de bebouwing niet automatisch een Steenmarter te zijn!

Bij Steenmarters zijn de oren een stuk kleiner en zijn deze meer zijdelings op de kop geplaatst dan bij de Boommarter. De neus van de Steenmarter is vleeskleurig,

terwijl die van een volwassen Boommarter bijna zwart is (die van een jonge Boom- marter kan wel lichter van kleur zijn). Ook heeft de Boommarter een gele bef waar de Steen- marter een witte vlek heeft (keel, borst, voorpoten).

Voor wat betreft de kleur van de neus moet u wachten tot de foto’s te zien zijn op de website van Dorpsgeluiden, die zijn dan nl in kleur 🙂

Jan van Galen.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven