Ons dialect februari 2023 Uut de knup hoale. Uit de knoop halen, bijvoorbeeld een veter.

Uut de knup hoale. Uit de knoop halen, bijvoorbeeld een veter.

Maar er is een knoop van je broek af is in het dialect ge hed een knoop van de boks. Hoewel het werk- woord knopen weer knuppe is. Knup da góéd ien oew oore, onthoud dat goed.

Uut de knup dóén is dialect voor een vraagstuk duidelijk maken, iets vreemds verklaren.

Op allerlei terreinen zijn er dingen waar ik niks van snap. Bijvoorbeeld dat je een vis vangt, de haak eruit peutert en hem dan teruggooit. Het nut daarvan ontgaat me volledig. Zeg dan op z’n minst ‘sorry voor dat gat in je bek maar ik heb lekker gevist’.

Of dat je emissierechten van veehouderijen kunt opkopen ten behoeve van een luchthaven en een nieuwe snelweg. Ik dacht dat we juist de uitstoot moesten verminderen maar het schijnt best meer te mogen worden als het maar niet bij de boeren is.

En wat ik ook zo raar vind is dat dierenvrienden(!) graag een hond willen hebben met zo’n misvormde snuit en uitpuilende ogen. Want die zijn zo lief en aandoenlijk. Ja, zulke honden moeten wel lief zijn want al zou- den ze willen bijten, ze kúnnen het niet eens. Ze moeten al voortdurend naar adem happen!

Wat ik ook niet snap is het vluchtelingenbeleid. Oekraïense vluchtelingen kunnen hier meteen zonder ver- gunning aan het werk (prima hoor!) terwijl Syriërs, Jemenieten of Afghanen standaard een half jaar niks mogen doen en vervolgens jarenlang op een verblijfsstatus moeten wachten voordat ze werk mogen zoe- ken. Blijkbaar is ieder mens wel gelijkwaardig met gelijke rechten maar de witte iets meer dan de zwarte.

Wie kan da mien uut de knup dóén? IvD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven