Ons dialect maart 2023 Ien de poletiek ligge ze veuls te veul te jeuzele en te sabele. In de politiek wordt er veel te veel getreuzeld en gewauweld.

Ons dialect

Ien de poletiek ligge ze veuls te veul te jeuzele en te sabele. In de politiek wordt er veel te veel getreuzeld en gewauweld.

De woorden jeuzele en sabele komen uit de woordenschat van mijn vader, als variant op nie lulle mar poetse of veul kakele mar gin eiere legge. Deze laatste twee uitdrukkingen komen, in het Nederlands dan, nog al eens langs bij politieke debatten. Maar het lijkt wel of er in de Haag steeds minder gepoetst of ge- legd wordt. Ja, mekoar vlooie afvange (op de persoon spelen) dat gaat goed.

Nu deze maand weer de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen zijn, vraag ik me af of het ooit nog eens wat wordt met dat stuk snelweg en die railterminal.

Er wordt nu al vijftig jaar (!) gesabeld over het doortrekken van de A15 naar de A12. Daarbij blijft het steeds hangen op de financiering en een brug of een tunnel bij het Pannerdens kanaal. Maar als die snelweg zou worden doorgetrokken dan zou het een heleboel files en uitlaatgassen in onze omgeving schelen.

En ze jeuzele bij de provincie ook al meer dan twintig jaar over die railterminal bij Reeth. Maar omdat nut en noodzaak niet kan worden aangetoond, gebeurt er weinig.

En op de site van het Waterschap Rivierenland lees je nog steeds over het afvoeren van te veel water maar nauwelijk iets over het vasthouden ervan om verdroging en inklinking tegen te gaan.

Voldoende reden voor ons als inwoners om ons er in te verdiepen en te gaan stemmen! IvD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven