Ons dialect mei 2023 Uut éte. Uit eten.

Uut éte. Uit eten.

Aan het begin van mijn eerste echte baan maakte ik kennis met chinees eten. Bij de bank waar ik werkte werd tussen de middag nogal eens eten gehaald en als jongste bediende moest ik dat dan regelen. Toen was ik een jaar of zeventien denk ik.

Nou vond ik kant en klaar eten halen al bijzonder maar zo’n plastic tas vol allerlei heerlijk ruikende gerechten uitpakken en met z’n allen aan de grote vergadertafel eten, vond ik puur decadente luxe.

Ik had nasi met kip en rooie saus. Kjèl wat was dat lekker! Tot dan toe kende ik rijst enkel in de vorm van riestepap mit bruune suuker, wat niet mijn favoriet was, en kip kende ik alleen levend of als kiepesoep omdat de leeftijd van onze kippen niet altijd bijgehouden werd en te vaak bleek dat tegen de tijd dat de uitverkorene geslacht werd, op een andere manier niet meer gaar te krijgen was.

Ik bracht mijn moeder op de hoogte hoe makkelijk en lekker het zou zijn om af en toe Chinees te halen. Dan hoefde ze niet te koken. Ze had het al druk genoeg.

Ma keek me aan alsof ik net verteld had dat ik zwanger was en schonk er verder geen aandacht aan. Ik realiseerde me dat zij eten koken tot haar takenpakket beschouwde en waarschijnlijk vond ze mijn voorstel een belediging voor haar kookkunst. Ach, errappele mit andievie en een kerrebenoatje waren ook lekker. Maar toch had ik iets losgemaakt bij ma want niet lang daarna kon ik haar overhalen om samen bij die Chinees te gaan eten. Dat vond ik wel flexibel van ma en ook dat ze aan de ober een zakje vroeg om de rest mee naar huis te kunnen nemen. Het was immers allemaal betaald. Ma was niet alleen zuunig maar ook praktisch.

Ik zou wel eens willen weten wat er gebeurd zou zijn als ma in deze tijd uit eten zou gaan in dat restaurant waar de chefkok zijn gasten zelf een kip wil laten slachten voor ‘de beleving van het slachtproces en bewustwording van dier tot vlees op je bord’ zoals hij zei. Dan zou ma vermoedelijk zeggen dat ze daar niet op gekleed was en dat je voor ‘de beleving van het slachtproces’ beter in een slachterij kunt gaan helpen. IvD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven