Ons dialect november 2023 Un kloch sprauwe. Een zwerm spreeuwen.

Un kloch sprauwe. Een zwerm spreeuwen.

Kloch komt waarschijnlijk van het Franse cloche, klok of stolp.

Bij een kloch sprauwe zal dan ongeveer ‘een gesloten formatie spreeuwen’ bedoeld zijn omdat ze soms met honderden tegelijk spectaculaire avondvoorstellingen synchroon vliegen kunnen geven. Hogeschoolwerk! We kennen dat natuurlijk ook bij vissen maar die komen niet verder dan een school…

Spreeuwen hebben ook een taalknobbel. Ze spreken allerlei vogeltalen. Door elkaar heen, dat wel, maar ze zitten gezellig op de nok van je dak te fluiten, een beltoon na te doen of in zichzelf te pruttelen. Ze peuteren de emelten uit je gras en ruimen allerlei rottend fruit op. Ach, ik heb een zwak voor spreeuwen al vreten ze ook aan mijn kersen en bessen.

Afgelopen zomer wilde een spreeuw onderdak zoeken in een nest pan op ons dak maar hij werd er net zo hard weer uitgebezemd door een heel kwaaie mus die niet op een huisgenoot zat te wachten. En alle nestpannen waren verder ook bezet. Ik kreeg medelijden met de dakloze spreeuw en bedacht dat het woning- tekort ook al in de dierenwereld was doorgedrongen. Misschien moest hij maar zelf gaan bouwen…

In de mensenwereld komt het nog maar zelden voor dat iemand zijn eigen huis kan bouwen. Niet te betalen ook. Bouwen is een voorrecht van projectontwikkelaars geworden die de huizen met honderden tegelijk uit de grond kunnen stampen. Zoveel mogelijk huizen op zo min mogelijk grond. Een kloch huuze…

IvD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven