Ons dialect oktober 2023 Trije. Stappen, treden.

Trije. Stappen, treden.

Trij me nie op de téén. Ga niet op m’n tenen staan. Hij trooj uut hoeveul goas dat ie moes hebbe. Hij telde in stappen hoeveel gaas hij nodig had. De vrollie hebbe joarelang opgetrooje mit de pronkzittinge.

De dames hebben jarenlang opgetreden met de pronkzittingen.

Den hoan trijt d’n ene kiep noa d’n aandere. Vrij vertaald: de haan lust er wel pap van. Trije komt van treden, schrijden. Ook treeje, traptreden, is daarvan afgeleid.

Over traptreden gesproken, nu de dijkverzwaring bij Slijk-Ewijk zijn voltooiing nadert, word ik steeds nieuwsgieriger naar het nut van die betonnen trap net voor de afrit naar de Dorpsstraat. Die trap eindigt doelloos in de klei onderaan de dijk.

Zou dat een vluchtroute moeten worden voor voetgangers nu de dijk een racecircuit lijkt? Zou kunnen maar het kan ook een toestel zijn om aan je conditie te werken, een fitheidstrap. Of, wat ook kan, misschien komt er een vaste route voor padden die tijdens de trek zo massaal worden plat gereden op de dijk. Dan kunnen ze hier allemaal op een plek oversteken. Bij het Platte Paddenpad.

Gedurende de dijkverzwaring had het Waterschap paddenschermen geplaatst waar de padden tijdens de trek netjes langs lopen tot ze in een emmer vallen. Zo worden ze dan elke morgen door vrijwilligers over de dijk gezet. Want de natuur dient beschermd te worden bij werkzaamheden zegt de Natuurwet.

Maar als de dijk klaar is, worden de schermen weer weggehaald en mogen de padden blijkbaar weer dood gereden worden. Da’s eigenlijk raar als je dieren wilt beschermen.

Daarvoor kun je beter de dijk voor doorgaand verkeer afsluiten van oktober tot eind maart, om zoveel mogelijk padden veilig de overkant te laten halen.

Dan kan die van niks naar nergenstrap beter aan de zonzijde van de dijk komen met aan het eind een picknickplek of zoiets. IvD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven